• ad.nl

Nederlander steeds bewuster van energierekening


Bijna de helft van de consumenten neemt zijn energiejaarrekening door, blijkt uit de Energiemonitor 2017 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de marktwaakhond zijn consumenten zich er steeds bewuster van dat ze geld kunnen besparen met een overstap.

De ACM rekent voor dat een consument die bijvoorbeeld op 1 september van dit jaar een contract afsloot met een variabele prijs en een onbepaalde looptijd, het zogenaamde slaperstarief, tot wel 452 euro had kunnen besparen. Daarvoor had hij op dat moment moeten overstappen naar het goedkoopste eenjarige contract met een vaste prijs. Ook mensen met andere contracten kunnen veel besparen met een overstap.

Afgelopen jaar wisselden ongeveer 1,2 miljoen huishoudens van aanbieder voor gas en elektriciteit, evenveel als in de twaalf maanden daarvoor. Consumenten die eenmaal een keer zijn overgestapt, doen dat daarna vaker. Het aantal consumenten dat nooit van energieleverancier wisselde, wordt dan ook steeds kleiner. Momenteel gaat het om 29 procent van de consumenten, vorig jaar was dat nog 31 procent.

Begrijpelijkere rekeningen

De ACM hamert al enige tijd op begrijpelijkere rekeningen van energieleveranciers. Die moeten het makkelijker maken voor consumenten om te bekijken of ze kunnen besparen.

De voornaamste motivatie voor mensen om te wisselen van energie-aanbieder is de prijs. Die is voor bijna acht op de tien mensen de belangrijkste drijfveer. Redenen als duurzamere aanbieders of een welkomstcadeau geven in zo'n 15 procent van de gevallen de doorslag.

Wel groeit het aantal afgenomen contracten met een vorm van groene stroom sinds 2015 gestaag. Inmiddels neemt 69 procent van de consumenten groene stroom af, tegenover 58 procent in 2015.

#slaperstarief #energiejaarrekening #ACM #gasenelektriciteit #wisselenvanenergieaanbieder

42 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook Social Icon

© 2020 door Zuydadvies dé ontzorger en bespaarder

Website door: House of Communications

Wilhelminasingel 127, 6221 BJ Maastricht, +31(0)43.303.00.51, info@zuydadvies.nl
KvK nr. 70.18.72.82, BTW nr. NL154583601B02, IBAN NL94.INGB.000.80.80.853