top of page
  • ad.nl

'Energienota 200 euro hoger door kabinetsplannen'


Huishoudens zien hun energierekening de komende jaren door energiebelastingen met tweehonderd euro per jaar stijgen. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis op basis van doorrekeningen van de plannen in het regeerakkoord.

Een deel van de door de coalitie voorgestelde energiebelastingen was al aangekondigd tijdens Prinsjesdag. De voorstellen van vorige maand zorgden er al voor dat de energienota tussen 2017 en 2019 met jaarlijks 70 euro stijgt. Daar komt nu volgens Eigen Huis nog 130 euro bij.

Volgens de belangenvereniging voor huizenbezitters wil de coalitie het belastingstelsel vergroenen, maar zorgen de aangekondigde plannen nu vooral voor een hogere energienota. De vereniging vreest dat huishoudens de hogere energierekening straks niet meer kunnen betalen.

Bovendien zou het ook nog maar de vraag zijn in hoeverre consumenten zullen profiteren van de energiebelastingen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd om het eigen huis energiezuiniger te maken.

Zonnepanelen

Ook wordt de zogenoemde salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen mogelijk drie jaar eerder versoberd dan eerder beloofd. De regeling die het financieel aantrekkelijker maakt om energie terug te leveren aan het stroomnet zou eigenlijk tot 2023 in stand blijven. Daardoor blijft volgens Eigen Huis minder tijd over voor eigenaren van zonnepanelen om hun investering terug te verdienen.

170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Energienota raadsel

Huishoudens moeten bloeden voor de ambitieuze klimaatagenda van het nieuwe kabinet, maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wei

bottom of page