top of page
  • telegraaf.nl

Energienota raadsel


Huishoudens moeten bloeden voor de ambitieuze klimaatagenda van het nieuwe kabinet, maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weigert prijs te geven wat het precies gaat betekenen voor het huishoudboekje.

Vergelijkingssite Pricewise berekende al dat huishoudens komend jaar bijna 70 euro meer moeten betalen aan belastingen op de energierekening. Een jaar later loopt dit al op tot 153,85 euro. Vereniging Eigen Huis rekent tot 2019 op een stijging van gemiddeld 220 euro aan energiebelastingen.

De Telegraaf heeft het ministerie gevraagd om duidelijkheid te scheppen over wat huishoudens te wachten staat, maar daar wil het departement van minister Wiebes (Klimaat) niet aan beginnen. „We hebben naar het overzicht gekeken, maar het is nog te vroeg om die getallen te bevestigen”, reageert een woordvoerder. „Het energieverbruik gaat de komende jaren bijvoorbeeld sterk dalen.”Staatssecretaris Snel (Financiën) kon de Kamer maandag alleen voorrekenen dat de energiebelastingen voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik de komende regeerperiode tot circa 35 procent in 2021 stijgt, maar wat dit in absolute bedragen betekent voor de energierekening wordt nog uitgezocht.

Ook blijkt uit stukken van Financiën dat er bij elkaar opgeteld sprake is van een lastenverzwaring van 1 miljard euro aan vergroening voor burgers tot 2021. Een deel van wat huishoudens te wachten staat is wel al openbaar. Komend jaar staat er een ’tijdelijke energiebelasting’ op de nota: circa ruim zestig euro extra per huishouden. Hiermee wil het kabinet 200 miljoen euro binnen harken voor onder andere het isoleren van sociale huurwoningen. Daarnaast blijft de duurzaamheidstaks waarmee subsidies worden gefinancierd voor schone energie, zoals de aanleg van windmolenparken op zee. Deze stijgt tot 203 euro in 2023.

Het nieuwe kabinet tornt verder aan de energiebelastingen op gas en elektriciteit. De taks op elektriciteit gaat omlaag, maar die op gas stijgt harder. Netto gaan huishoudens meer betalen. Maar hoeveel kan het ministerie dus niet vertellen.Nog een tegenvaller is de belastingcompensatie op de energierekening. Die gaat van 308 euro naar 257 euro. Verder worden energiebedrijven met een CO2-taks geconfronteerd: als de extra kosten worden doorberekend is de consument opnieuw de klos. Bovendien komen er nog tal van maatregelen aan in een nieuw klimaat- en energieakkoord.VVD-Kamerlid Bosman erkent dat er na het akkoord nieuwe belastingen kunnen worden geïntroduceerd en de rekening daardoor hoger kan uitvallen. „Maar daar moet wel compensatie tegenover staan”, zegt hij. „De rekening kan niet oneindig oplopen.”

161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page