top of page
  • ad.nl

Energienota volgend jaar bijna 190 euro omhoog


Door hogere overheidsheffingen en tariefsverhogingen betalen consumenten zich komend jaar blauw aan energie. Gemiddeld gaat de energienota met bijna 190 euro omhoog, blijkt uit nieuwe cijfers van Gaslicht.com.

Naast belastingverhogingen en stijgende netbeheerkosten worden gas en licht zélf ook duurder: Eneco en Nuon, twee van de drie grootste leveranciers, verhogen hun prijzen per januari met gemiddeld 30 euro per jaar, blijkt uit berekeningen van Gaslicht.com. Andere energiebedrijven verwachten eveneens een stijging, laten ze de vergelijker weten. Eneco bevestigt de tariefsverhoging. ,,De inkoopprijzen voor gas en stroom zijn de laatste maanden door de aantrekkende economie gestegen”, verklaart woordvoerder Arie Spruit. ,,We zien dat al langer, in juli wisten we een prijsverhoging nog te voorkomen, nu niet.”

Rekening fiks omhoog

Bij elkaar schiet de energierekening flink omhoog. Eerder werd duidelijk dat de duurzaamheidsmaatregelen van het kabinet Rutte III volgend jaar ieder gezin gemiddeld 133 euro extra kosten. Onder meer de Opslag Duurzame Energie stijgt 45 euro, terwijl de energiebelasting op gas met gemiddeld 54 euro per huishouden toeneemt. Het kabinetsbesluit om de heffingskorting op energie met 62 euro te verlagen, drijft de energierekening verder omhoog. Enig lichtpuntje is de energiebelasting op stroom die gemiddeld 30 euro daalt. Netto stijgen de energiebelastingen met 130 euro. En daar blijft het niet bij, want de netbeheerders mogen van toezichthouder ACM de netbeheerkosten die ze in rekening brengen eveneens verhogen. Gemiddeld bedraagt de stijging 13 euro, maar bij de drie grote netbeheerders Liander, Stedin en Enexis gaat het om 23,50. Al met al valt de energienota van een doorsnee gezin van vier personen (3500 kilowattuur stroom en 1500 kubieke meter gas) volgend jaar 186 euro hoger uit. Bijna 60 procent van de energierekening bestaat straks uit netbeheerkosten, belastingen en btw. Momenteel is dat 56 procent.

Gestunt met aanbiedingen

Ben Woldring, directeur/oprichter van Gaslicht.com, noemt de belastingverhogingen vervelend nieuws. Hij constateert dat de energieprijzen leven bij de consument. ,,Op onze site is er topdrukte. Door de verhogingen worden mensen prijsbewuster en zoeken ze naar manieren om op energie te besparen.” Ook energiebedrijven anticiperen op de stijgende tarieven. ,,Er wordt bij ons veel meer gestunt met aanbiedingen dan normaal.” De Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de forse verhogingen. ,,Het is nog volstrekt onduidelijk wat de burger daarvoor terugkrijgt , zoals stimuleringsmaatregelen om het eigen huis groener te maken”, liet de belangenclub onlangs weten. Eigen Huis wijst er op dat een gemiddeld gezin dit jaar al 570 euro aan energiebelastingen betaalt. Dat bedrag loopt door het Regeerakkoord op tot 790 euro in 2019.

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Energienota raadsel

Huishoudens moeten bloeden voor de ambitieuze klimaatagenda van het nieuwe kabinet, maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wei

bottom of page