top of page
  • telegraaf.nl

Meeste subsidie naar zon


Nederland zal de komende jaren overspoeld worden door zonnepanelen, die in steeds grotere parken worden neergezet. Zonnepanelen zijn de grote winnaar geweest van de eerste halfjaarlijkse SDE+-subsidieronde van dit jaar. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Economische Zaken dat maandag is gepubliceerd. De halfjaarlijkse wedstrijd voor subsidiabele duurzame energieprojecten die in aanmerking komen voor geld, leverde €2,8 miljard aan subsidie op voor ondernemers met plannen met zonnepanelen. Met die subsidie kunnen enkele duizenden hectare aan dak en open veld in zonnepark worden veranderd.

Lagere kostprijs

In totaal werd €5,8 miljard van de beschikbare €6 miljard verdeeld voor energie-opwekking via duurzame methoden als windmolens op land, de bijstook van biomassa geothermieprojecten en zonnethermie. Het is voor het eerst dat zonnepanelen de grootste hap uit deze enorme taart hebben mogen nemen. Een jaar eerder was er voor €172 miljoen aan SDE+-subsidie beschikbaar voor zonnepanelen op een totaal van €4 miljard. Wind op zee valt buiten de SDE+-regeling.

Minister Kamp (Economische Zaken): „Technologieën om elektriciteit uit zonlicht op te wekken hebben een steeds lagere kostprijs. Het is goed om te zien dat mede als gevolg daarvan de bijdrage van zonnestroom aan de Nederlandse energieproductie duidelijk is toegenomen en nu zelfs het grootste aandeel heeft binnen deze ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (de SDE+-regeling, red.).”

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Energienota raadsel

Huishoudens moeten bloeden voor de ambitieuze klimaatagenda van het nieuwe kabinet, maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wei

bottom of page